Monday, May 10, 2010

İrinotecan, 1. Gün

Ve sabah yazmış olduğum gibi, Nehir bugün ilk doz irinotecan'ı aldı. Önden 20 dakika, mide bulantısı için, zofrane verdiler. Sonra da bir saat kemo. Bu ilacın hiç değilse büyümeyi biraz kontrol altına alması bekleniyor.

Kemo süresince oyun odasındaydık. Nehir yeni port'a access edilirken huysuzdu esasen..Aslında hep mızmız. İlaçlar yaparmış. Bugün doktor da söyledi.

Bir ara nörolog geldi. Hala bir gözbebeği diğerinden çok da az olsa büyük. Zaman alırmış. İştahı yok dedim. Yani bir öğün yiyor, sabahları ama sonra canı birşeyler istiyor, verince ama yemiyor. Ama Nehir hep yiyen bir çocuk oldu, bu biraz farklı.

Bakalım, geçeceğini umuyoruz.

Benim moralim nane molla. Özlem, birinci günle bugünün farkı yok, sen biliyordun, biliyorsun dedi. Hande, hadi güven Nehir'e dedi.

Evet. Ne bileyim. Keşke bana biri "Zor olacak, ama kızınız iyileşecek" diyebilse.

Elimizden geleni yapacağız. Yapıyoruz. Sonrası...

Sloan'da bugün uzaktan, blogunu takip ettiğim Prince Liam'ı gördüm, annesiyle. Konuşsam mı dedim, vazgeçtim, onlar da kendi dertleriyle meşguller, biliyorum.

Bir ara Leyla ile SKYPE'de konuştuk. Oyun odasını çok beğendi, çok büyükmüş dedi. Konuşmamızın sonunda bir sosyal görevli gelip, görüntülü konuşmanın yasak olduğunu, çünkü arka planda izni alınmadan diğer çocukların da görüldüğünü söyledi. Zaten fotoğraf çekmek de yasak. Valla nedir bu gizem anlamadım.

Leyla ile konuşurken Nehir biraz gülümsedi. Ama sonuna doğru konuşmamıza engel oldu. Bugünlerde beni kimseyle paylaşmıyor, Babasına bile zor gidiyor. Aslında bu beni üzüyor, ama farklı bir nedenle. Kendini iyi hissetmediğini anlıyorum. Bana düşkünlüğü, sığınma hissi, kendini güvende hissetmemesi ile ilgili.

Nehir'im canım.

Çıktığımızda, hava dünkü gibi rüzgarlı idi. Yine de Central Park'a gittik. Rüzgarsız yerler, güneşte sıcaktı. Nehir zaten yolda uyumuştu, sonra göl kenarında otururken uyandı. Bu kez dondurma diye tutturdu. Biz de RMH'ye döndük, dün almış olduğumuz organik dondurmayı verelim bari diye.

Derken, Işıl geldi, d ö r t kutu organik blueberry ile!! Nehir biraz yedi, sonra bıraktı. Umarım bozulmadan yer. Yani iştahı yerine gelir.

Artık saat yediye geliyordu, üçümüz de yorgunduk. Odaya geldik. Ben sabah halı yıkama talebinde bulunmuştum. Yarın yapacaklarmış. Biz de sonunda eşyamızı yerleştirme işini yaptık. Ortalık darmadağındı, bir güzel topladık, yerleştirdik. Güzel oldu. Yarınki halı yıkama ile oda harekatı bitmiş olacak. Aynamızda nazar boncuğu çıkartması, çiçeklerimiz, çerçevelerde fotoğraflarımız, Nehir'in oyun köşesi, kutu kutu kutular içine girmiş ıvır zıvırımız...hatta Nehir'in kendine seçmiş olduğu nevresim, bizim bahar nevresimlerimiz, kanapenin üzerine yaydığım örtü, ki şimdi rahatça, temiz temiz oturuyorum, üzerine koyduğum Seda'nın Nehir için yapmış olduğu, "quilt", renklendik, temizlendik, derlendik...

Kontrol edebildiklerimizi iyileştirmek, olabildiğince, bir noktadan sonra tevekkül etmek lazım.

Hayatı kendi akışına bırakmak. ah bu ne zor bir hayat dersi. Çok zor.

Nehir'im akıyor.

16 comments:

  1. Nehirin Insallah hep akar hemde en guzel yerlere akar ...Bir bakmissin denize akmis .En guzel okullari bittirmis.Bir bakmissin okyanuslara akmis Guzel kariyerler edinip Mutlu bir yuva kurmus ..Kendisi gibi cici cici bebisleri olmus ... ALLAH sizlerle olsun en guzel gunler sizin ve Nehirin olsun .. saglicakla ve sevgiyle kalin .Dualarimdasiniz..

    ReplyDelete
  2. Zeynep; Nehir'e gerçekten güven. Acaba sana sığınma hissi seni yalnız bırakmamak, seni güçlü kılmak endişesinden olabilir mi diye düşünmeden edemedim.
    Evet bu ders zor, hem de fazlasıyla. Lakin bir zaman sonra en iyi dereceyle geçmirmiş, bitirmiş olacaksınız bu badireleri.
    Dualarım sizinle.

    ReplyDelete
  3. Zeynep'cim,

    Hayat herkes için bir sınav galiba. Sadece kiminin sınavı daha kolay kiminde ise sorular daha zor. Ama benim gözlemim o ki, sanki fail edenler daha çok kolay gruba düşenler oluyor. Boşuna dememişler, Allah dağına göre kar veriyor. Atlatacaksınız arkadaşçım. Nehir'im sarılsın sana sıkı sıkı. O sana sığınırken sen de ondan güç al. Allah Nehir'e, sana, babaya, Leyla'ya, hepinize yardımcı olsun.

    Yola çıktınız, doğru yolda, doğru yerdesiniz. Size bağlı olan, kendi elinizden gelen herşeyi yapıyorsunuz. Buna renkli saksıdaki çiçekleriniz, aynanızdaki nazar boncuğu da dahil. Gerisi Nehir'imizin akışına güvenmek.

    Sevgilerimle,

    ReplyDelete
  4. Allah sabır ihsan etsin. Yollarınız açık, tedaviniz kolay geçsin. Sizi takip ediyorum, şahsen tanımam gerekmiyor, bizden birisiniz, annesiniz. Hayatınızın kolaylaşmasını bu hastalığı en kısa zamanda atlatmanızı diliyorum. Ah annelik ne güzel ama ne zormuş. Nehir'e ve Nehir gibi tüm hastalara Allah şifa versin. Amin.

    ReplyDelete
  5. yazdıklarını her okuduğumda darmadğın oluyorum,kimbilir sen haldesin.
    senin için bolll boll güç nehir içnde heppp sağlık diliyiorum canı gönülden.

    Nehir güzelliklere mutluluklara sağlığa aksınnn.

    sevgilerimle.

    ReplyDelete
  6. Evet Nehir'e ve kendine güven Zeynep. Ben çok güzel şeyler hissediyorum sizinle ilgili. Önceki commentimde belirttiğim gibi..Seneye çooook güzel bir şekilde karşılayacaksınız anneler günü...Buna İNAN!

    ReplyDelete
  7. O iyi olacak..İnan..ben çok inanıyorum başından beri..O hep akacak ne güzel yazmışsın Nehir im akıyor :) Şimdi kelimeler öyle manasız ki.

    ReplyDelete
  8. kelimeler az kalıyor. sizden öğrenecek ne çok şey var. inşallah bu günler de geçecek. Allah yardımcınız olsun.
    sevgiler
    gorki

    ReplyDelete
  9. Nehir iyileşecek! bu çocuk çok güçlü!

    ReplyDelete
  10. selam bu yaziniz beni cok duygulandirdi.yasadiklarinizi tahmin edebiliyorum,Allah in izni ile insallah iyilesecek nehir,selam ve dua ile.

    ReplyDelete
  11. Merhaba Zeynep Hanim,

    Nehir ve sizinle gecen hafta bir arkadasimin gonderdigi bir link sayesinde tanistim. Tam da "yurtdisinda yasamaya basladim, duygularim doldu tasti,paylasmam gerek" diyerek blogumun giris yazisini yazip, ne kadar da cok yazacak seyim var (!) diye edalarda oldugum gun... Cok kotu oldum o gun cunku o zaman sizi ve Nehir'i henuz tanimiyordum. Hatta arkadasima "Bana ne yaptin?" diye sitem bile ettim. "Yazamiyorum, yazacaklarim o kadar bos ve anlamsiz geliyorki" dedim. Ama okudukca sizin ve Nehir'in gucune hayran oldum. Ve Itiraf ediyorum; "Allah dagina gore kar veriyor, Allah insana kaldirmayacagi dert vermiyor" dedim ve "Allahim ben o kadar guclu degilim" diye pazarliga bile tutustum kendimce, bencilce :( Ama simdi sizinle ilk tanistigim gunku gibi kotu degilim. Cunku sizi ve Nehir'i artik taniyorum. Ve neler basarabileceginizi biliyorum, size inaniyorum, guveniyorum. Siz Anne-Baba- Abla- Nehir cok iyi bir ekipsiniz ve yaptiniz yine yapacaksiniz, biliyorum...

    ReplyDelete
  12. Kuzen , ZOR OLACAK AMA NEHIR
    IYI OLACAK ....
    Bak Ben soyledim iste , bunu sozumu
    al kasa ya koy ve kitle !!!!!
    Hayati akisina daha birakma kureklere asil
    her zaman ki gibi guclu ve daha guclu olarak.

    ReplyDelete
  13. herşey daha iyi olacak..inşallah..
    bunu umut ediyoruz..

    ReplyDelete
  14. belki sadece anlarda kalmak gerek, bilemedin bir iki aylık planlarla anı dopdolu yaşamaya gayret etmek gerek.

    belki hayatı akışa bırakmaktansa tam da senin yaptığın gibi, en doğru en yararlı koşulları sağlayıp, bunun için emek harcayıp sonrasında hayatın dengeli, herkesin hayrına gelişecek sonuçlarına ve mutlu, umutlu yarınlarına izin vermek gerek.

    senin jenerasyonuna atfedilen karmik görev hayatın akışına kapılmayı becer dese de yaşadıklarından anlıyoruz ki önce akıl, duygu ve kapasite çerçevesinde yapabildiğini yap sonra anların güzelliklerinin tadını çıkarmayı öğren diyor yaşam bazı kişilere.

    herkesin bundan alacak dersi var gibi.

    sabret Zenepcim, az kaldı, en umutsuz anında bile ümit var bence. ve işte ben o ümitten yana kullanıyorum hakkımı, sağlıklı Nehir'e inanmayı seçiyorum, mucizenin adını Nehir koymayı seçiyorum.

    güçlüsün, güçlü ve mutlu kal.

    SEVİN ZEYNEPCİM SEVİN artık lütfen kocaman SEVİN.

    ReplyDelete
  15. Nehir hep gurul gurul akacak. Sen de, gurul gurul akan Nehir'inde ve etrafa pozitif enerji sacan Leyla'nda mutlulugu, huzuru, basariyi bulacaksin. Cunku kizlarinin ikisi de guclu, tutugunu koparan, istedigi alanardan. Nehir sagligini alacak. Nehir kimseye, hicbir seye kaptirmayacak sagligini. Sen, Mahmut ve Leyla da bu savasta yaninda olacaksiniz Nehir'in. Hep beraber sagligi, mutlulugu, huzuru, basariyi bulacaksiniz. Nehir sen guclu oldugun icin senin kucaginda guc bulacak. Nehir sen pozitif enerjini, inancini ona aktarabildigin icin senin kucagindan inmek istemeyecek.

    Nehir seninle, sizinle yenecek, kazanacak bu savasi. Guclu ol, Nehir'e savasinda ne kadar guclu oldugunu hissettir. Senin gucun onun gucu olacak. Unutma.

    Guclu olmak icin dis destekler gerekiyorsa mutlaka al. Ihmal etme. Hallederim deme.

    Nehir'imi kokla benim icin...

    Birbirinize cok iyi bakin.

    ReplyDelete
  16. Zeynepcim,

    Bazen yazacak bir sey bulamıyorum, öyle moralim bozuk oluyor ki...Ama, boyle zamanlarda da gene sen imdadıma yetisiyorsun. Yazmıssın ya Nehirim akıyor diye, iste bu cumle yetti beni kendime getirmeye.

    Akan bir Nehir'i, hele senin Nehirini kim durdurabilir ki, Zeynebim, senin kadar guclu bir kaynaktan besleniyorsa...Onune cikan engelleri yikaraktan cosacak, bazen zayıflayacak, bazen kuvvetlenecek, ama sonucta hep denizlerle birlesecek oyle degil mi?

    Bak ben hep senin ameliyat sonrası halini hatırlamaya calısıyorum boyle zamanlarda... Doktorun boyle agresif bir tumor gormedim, durum iyi degil dedigindeki yuz ifadeni. Hepimiz donmustuk, kilitlenmistik, nefes bile alamamıstık, Sen ise gozunde bir damla yas olmadan, peki ne yapabiliriz, ama su alternatifler de yok mu, bunların yan etkisi yok mu, peki su merkeze ne dersiniz...gibi sorularla her defasında doktoru biraz daha ileriyi, biraz daha genis bir olcegi dusunmeye zorlamıstın, iste sana "challenge" diyerekten. Hatta "bu konuda uzman degilim ama", seklinde bir cumle kurmasına bile neden olmustun en sonunda...

    Tanrım demistim bu nasil bir his nasıl bir guc, kendini koyvermeden -oysa oyle kolay ki-, kontrolü birakmadan, ileriye bakabilmek, bir sonraki adımı planlayabilmek...

    His kısmı paylasılabilir belki ama guc kısmı kesinlikle hayır.Bu senin ben ilk sasırtısın degildi halbuki. Ne bekliyordum ki, bu is bitti diyen bir Zeynep mi?

    Zeynepcim hic kolay olmayacak, ama senin moralin, aklin, gucun desteginle kolaylasacak. Nehir, senin kizin, en az -hatta daha fazla- senin kadar da savasci. Ara ara durgunlassa da akmaya, caglayarak akmaya devam edecek, kaynagı sen oldugun surece...

    ReplyDelete